Iris 29.10.2011

Hello everybody !

Porvoolaisessa ravintola Iriksessä kokoonnuttiin lauantaina 29.10. taas kertaalleen 60's FOREVER Porvoo-Borgå-yhdistyksen järjestämään  60-lukumusiikkitapahtumaan.

Vuosittainen tapahtuma kerää vakioporukan lisäksi yhä enemmän myös uusia asiasta kiinnostuneita , jotka hakevat vapaata, rentouttavaa  ilmapiiriä tutun musiikin parissa.

Yhdistyksen jäsenmäärä viittaa myös kiinnostuksen kasvuun – nyt meitä on kirjoitushetkellä 11.11. yhteensä 525 jäsentä.

Yhtä kaikki, kysymyshän on kaiken aikaa samasta aiheesta joka tilaisuudessa ja siinähän joudutaan sitten  jossain vaiheessa väistämättömästi tilanteeseen, joka monimutkaisesti sanottuna on - samanlaisuuden mielenkiinnon ylläpitäminen !!

Erinomaisen tärkeä juttu ja siksi olisi aina hyvä  saada aikaiseksi vaihtelua  vähän joka sektorilla.

Tällä kertaa "vaihteluna" oli 60-luvun ilmapiiriin tykästynyt , v.2004 perustettu porvoolaisbändi the RANDYS !

Ensi soundeista lähtien kuuli, että kappaleita ei oltu vain kopioitu, vaan niiden sisältöön ja atmosfääriin oli paneuduttu tosissaan. Joka mies haki parasta mahdollista kokonaisuutta,  omine, kappaleisiin istuvine  soundeineen ja rytmityksineen eikä kukaan lähtenyt sooloilemaan tai pyrkimään esille, jolloin yleensä kokonaisuus ja varsinkin miksaus kärsii. Orkesterikuri, jos termiä voi käyttää, oli huippua.

Äänimaailma ja tempot istuivat täysin. Bändiä oli helppo kuunnella, vaikka  mukana oli tuntemattomampiakin kappaleita.

Tästä pääseekin taas siihen samanlaisuuteen - jotkut pitivät ihan "uusista", tuntemattomammista biiseistä ja toisaalta monet halusivat kuulla vain niitä samoja, joka kerran soitettuja  biisejä...! Eli...!?

No, niin tai näin, bändi osoitti, että 60's-musiikki ei ole vain  aikalaistensa "omaisuutta", vaan kyllä muutkin saavat irti vaikka mitä sen ajan  usiikkiaarteista.

The Kinks, the Beatles ja the Who ovat bändin tyyliä johdattelevia nimiä, mutta repertuaarista löytyy the Zombietakin, Sam Cookea ym...

Mukavien, soittamisesta silmin nähden nauttivien kavereiden keulahahmona kitaristi-laulaja Antti Kostiainen ( monitoimimies, joka vastaa mm. yhdistyksen upeista julisteista ) luotsasi bändiä mukavan rennosti , mutta taipui  välillä melko dramaattisiinkin otteisiin varastamatta kuitenkaan show'ta.

Rummuissa + laulu energinen Jimmy Männikkö, uruissa + laulu  Marko Kangas, nopeasormibasisti Kaj Appel, jämerä soolokitaristi Petri Heiskanen sekä tyylittelevä  kitaristi-laulaja  Pete Lindeberg. Kahden täyteläisen setin jälkeen ei voi muuta kuin aplodeerata ja toivottaa onnea matkaan tulevaisuudessakin, heille jokaiselle erikseen ja yhdessä -   the RANDYS !!!

 Vaihtelua iltaan toi myös Staffan Malmström Kitarakartanosta ( Suomen ensimmäinen kitaramuseo, joka avattiin 11.11.2011 Lapinjärvellä ) ja toi näytteille kitaraharvinaisuuksia ja  asiaan liittyvää rekvisiittaa.

Isot kiitokset Staffanille ja onnea Kitarakartanolle, jossa todella kannattaa vierailla.  

Illan menu oli tällä kertaa valittavissa otsakkeen " 60-luvun ruokaa 60-luvun hinnoin" alta eli tarjolla oli  aitoa 60-luvun ruokaa !

Kokeilu kannatti -merimiespihvi ja perinteiset kananmunaleivät juomineen tekivät todella hyvin kauppansa . Kiitos maukkaista tarjoiluista Iriksen henkilökunnalle.

Taas tuli yksi lisäkosketus 60-lukuun...


Porvoolainen the Holders esiintyi tällä kertaa kokoonpanossa

Kai Berglöf - soolokitara, Kimmo Berglöf - basso,

Pauli Valtia - komppikitara ja Suntsi Järvinen - rummut.

Paulihan soittelee myös   mm. Midnight'ssa, kuten myös Suntsi, joka tosin on tunnetumpi the First'in riveistä. Kitaramusiikki kuulostaa yksinkertaiselta ja saattaa näyttää helpolta, mutta siinähän sen vaikeus sitten piileekin.

Jokainen instrumentti kuuluu erikseen , jokainen  nuotti ja ääni on "osuttava" kohdalleen, ennenkuin kokonaisuus on nautittavaa kuunnneltavaa.   

Jos tähän lisätään vielä, kuten monien bändien  kohdalla voi tehdä, ne kymmenet vuodet ja sadat kerrat, mitä monia samoja kappaleita on soitettu , ei tilanne välttämättä helpotu, vaan ote saattaa löystyä ja sen sitten kuulee soitossa.

The Holders'in kohdalla näin ei ole.

Veljekset Berglöf lataavat yhä täysillä eikä yhtään perään jää voimakaksikko, jykevästi komppaava Pauli Valtia ja kannut ja pellit iloisesti halltseva Suntsi Järvinen. 

 Shadows'ia johtotähtenä pitävä bändi ei kikkaile eikä kosiskele, vaan pitää oman linjansa ja tyylinsä, jota ei ole todellakaan syytä muuttaa....


Porvoolaisbändi the Hollymakers on yhä voimissaan kahden alkuperäkaverin vetämänä. Raine Laine laulusolistina laulaa ja esiintyy yllättävän vahvasti ajatellen vain muutamia esiintymisiä vuodessa.

Tamburiini pysyy tahdissa ja ääni on hyvässä vireessä ja iloista mieltä riittää viimeisiin kappaleisiin asti. Olisi kyllä resursseja kokeilla laajempaakin äänenkäyttöä eli lisää uusia kappaleita, joissa pystyisi nyansoimaan ehkä vielä laajemmin.

Björn "Bjösse" Ehrstedt'in esiintymisessä on voimaa, sen näkee jo fyysisestäkin olemuksesta. Kitarankieliä ei säästellä eikä mikin edessä mutista, vaan Bjösse lataa AINA täysillä, oli se sitten rock'n rollia tai hempeämpää materiaalia...

Bjösse on pystynyt jollain kumman tavalla säilyttämään straton soundinsa ja soittotyylinsä samanlaisena 60-luvun alusta lähtien.Vaatii selkärankaakin ettei sorru tämänpäivän vimpaimiin ja tehosteisiin tai, että ei lähde  vaihtamaan tyyliään muiden muusikoiden  tai yleisen trendin perään.

Ulf Johansson "Uffe" on kuin synnynnäinen komppikitaristi - sanokaa, mitä mä teen - mä kyllä komppaan...! Pehmeän mukavan "country"-äänen omaava mies voisi laulaa muutakin kuin stemmoja...

Basisti Fred " Fredi" Halttunen on lavalla kuin kotonaan. Basso kulkee ja katse ehtii seurata muita, tuleeko aksentit kohdalleen ( terveisiä rumpalille )...

Noh, tuota...Kun tässä rumpalina itse kommentoi, niin kukaan ei estä kirjoittamasta, että  aksentit menivät kohdalleen...

Mainittakoon, että yhdistyksen 60-luvun Ludwig'it ja Zildjian-pellit kannustavat ketä tahansa rumpalia hyvään suoritukseen.

 Bändi on  kaiken kaikkiaan  tasapainoinen porukka, joka haluaa pitää lystiä omalla kustannuksellaan ja jakaa se yleisön kanssa - pääasia, että kaikilla on kivaa...!

Illan edetessä  Hollymakers osoitti kunnioitusta edesmennyttä Kim Brown'ia kohtaan soittamalla mm. Matelot, Seven Golden Daffoldils ja Cadillac ! R.I.P. , Kim ! We'll always remember You !

Beatles-potpuri ja Elviksen Burning love saattelivat  kiitoksin  maailman parhaimman yleisön syksyn pimeyteen...

 Ja kuten aina, mikään ei synny itsestään, joten erityiskiitokset Hannu Rantalalle taas sujuvasta ja miellyttävästä yhteistyöstä, ravintola Iriksen henkilökunnalle, illan bändeille, Suntsi Järviselle, Pauli Valtialle, Maria Lindqvist'ille, Staffan Malmström'ille ja  60's forever "tytöille ja pojille", jotka olivat toteuttamassa iltaa !!!   

14.7.2012 on Porvoon taidetehtaalla melkoinen luokkakokous, sillä paikalle tulee mm. yhtye nimeltä " CLASS OF 64 " =  Alan Lovell (SBJ), Tony Crane (Mersey Beats), Brian Poole ( Tremeloes), Mick Avory ( Kinks), Erc Haydock ( Hollies), Peter Oakman ( SBJ), Geoff Bannister....

60's FOREVER Porvoo - Borgå toivottaa kaikille kaunissointista joulua ja beat-voittoista vuoden alkua 2012 !

Yeah, yeah..