Taidetehdas 14.7.2012

60´s LEGENDS I BORGÅ KONSTFABRIK


TID: 14.7.2012 19.00-01.30

PLATS: Våren 2012 öppnade Borgå Konstfabrik.


Konstfabrikens fina Avanti-sal,som fungerade som konsertplats var med tanke på akustiken och delvis till andra delar inte helt färdig för den här typen av tillställningar.....

Publiken stod, och dansade delvis i den till halva salen räckande ”bassängen”,varifrån

de långsamt uppåtstigande trapporna ledde till en plattform och därifrån uppåtstigande trappor ledde upp till läktaren,där det fanns ungefär tvåhundra sittplatser. (Det här var bara en av många utrymmeslösningar.)


Arrangör: 60´s forever Porvoo Borgå (23.5.2005-)


Föreningens fjärde tillställning med utländska orkestrar......

2009: The Swinging Blue Jeans (Ray Ennis)

2010: The Searchers (Allen, McNally)

2011: Ackes poporkester från Sverige.

2012: Class of 64 (Poole, Crane, Avory, Haydock, Lovell, Oakman, Bannister.)


Legenderna:

Allan Lovell- Gitarist / sångare som började sin karriär i Wales i början på 60-talet. Har spelat och gjort skivinspelningar med bla The New Vaudvilleband,P.J Proby,Denny Laine,Marty Wilde och flera andra 60-tals band.Spelat i S.B.J. från år 2004 och har fungerat som bandets ledare från år 2010 då Ray Ennis avslutade sin karriär.Fortsätter huvudsakligen i S.B.J.........


Peter Oakman- Basist / sångare som började 1956 i bandet The Spaceman Skiffle Group,vars namn ändrades i och med dess nya gitarrist till Joe Brown&The Bruvvers.

I början på 60-talet hade bandet flera hit´s och slutligen en nr.1 hit sommaren 1962

”Apicture of you”skriven av Oakman,vilken också fanns med i The Beatles repertoar.

År 1963 bad skiffle-legenden Lonnie Donegan Oakman komma med i sitt band. Det förhållande höll ända till Donegans död år 2002.

Oakman var också åren 1968-1970 med i Albert Lee´s Country Feever-band och fick senare -72 låten ”New Orleans” med på top twenty-listan.

2004 fick han ett telefonsamtal av sin vän Alan Lovell som bad honom komma med i S.B.J. efter att basisten Les Brad hade insjuknat.

Oakman spelar ännu i S.B.J. samt sporadiskt i ett flertal andra sammansättningar.

Plus allt det ovannämnda har han hunnit spela med bla Jerry Lee Lewis,Conway twitty,Danny&The Juniors,The Beatles.......


Jeff Bannister- Keyboardist / sångare började på mitten av 60-talet med ett band som hette The John Barry Seven. Han var senare på turne i England och Europa med

Brenda Lee, Billy Fury och Marty Wilde. Anslöt sig till Allan Bown Set vars sångsolist Jess Roden I något skede bytes ut till en herre som hette Robert Palmer.

Han spelade i detta band hela dess verksamhetstid.

Han har spelat och gjort skivinspelningar med The O-band, The Jack Green Band

Gerry Rafferty, Charlie Dore, Graig Douglas och the Vernons......

För tillfället uppträder han I flera sammansättningar bla Class of 64.......


Mick Avory: Trummisens musikaliska karriär började 1962 i ett gäng som senare kallade sig The Rolling Stones.Charlie Watts ersatte Avory i Januari 1963,menAvory fick platsen i The Kinks när deras trummis Micky Willet fortsatte någon annanstans...

På spelningarna väldigt skickliga trummisen spelade inte på skivorna förrän först från 1965 och framåt.Månne orsaken var hans hetlevrade sätt eller tvisterna med Dave--på spelningarna sades det att man kunde se flygande trumpinnar, ja rentav bastrums-

pedaler......

Micks och Daves förhållande fick delvis Ray Davis att göra beslutet att avsluta The Kinks verksamhet 1984.Kompisarna kom senare överens,och fortsatte sin karriär på var sitt håll.Avory värdesattes som trummis och musiker genom att senare utnämnas

till Rock and Roll of Fame 1990 och 2005 till UK Music Hall of Fame.

År 2004 valde Avory tillsammans med Eric Haydock och Chip Hawkes ett gäng för

att delta i The Animals 40-års jubileumsturne,och den gruppen kallades Class of 64.

Han var också med och grundade banden Legends of the Sixties samt The 60´s All Stars. Han spelar för tillfället i ett flertal sammansättningar bla Class of 64.


Tony Crane: Gitarrist/sångare vars musikaliska bana började 1961 i ett band som kallade sig för The Pacifics. År 1962 tog man kontakt med den lokala tidningen Mersey-Beat och bad om att få använda dess namn,och på det sättet uppstod The Mersey-Beats. Bandets första hit ”Its love that really counts” utkom år 1963 och genast 1964 hitten ”I think of You”som såldes i över 1 miljon exemplar och gav en

guldskiva.Uppträdanden med bla The Beatles på Cavern Club och till och med en egen TV-show i Italienska Televisionen- Merseybeats Show!

Ganska snart splittrades bandet och kvar blev Kinsley och Crane, duo The Merseys

som var fyra veckor på Engelska listan med låten ”Sorrow.Duon splittrades 1968 och

Crane fortsatte på 70-talet med olika sammansättningar under namnet Tony Crane& The Merseybeats.Crane började senare 1993 uppträda på nytt och har varit till stöd i många sammansättningar bla Class of 64.


Eric Haydock:Basist / sångare i början i The Dolphins led,tills han knöts samman med The Hollies (Buddy Holly....) Clarke ja Nash skötte om sången,Hickson gitarren, men Eric och trummisen Bobby Elliot skötte om rytmsectionen till The Hollies hits.

Haydock & Elliot ansågs vara en av den tidens bästa rytmgrupper.

Haydocks kunnande kulminerade 1966 i låten ”I can´t let go” där bas-saundet och harmonierna noterades som nr.ett i brittrockens historia.

Av någon anledning byttes han samma år ut mot en lite ”lättare”basist,Bennie Calvert......

Han fortsatte i en ny mera R&B influerad sammansättning,men bandet slutade efter ett par singlar som inte hade någon större framgång. Senare har han sporadiskt spelat i olika sammansättningar så som nu också i Class of 64.Han är ägare till en

musikhandel i Manchester.......Brian poole: Från 1962 huvudsångsolist i bandet Tremoloes som senare fick namnet Tremeloes på grund av tidningen Essex-Newspapers tryckfel!

Bandet fick skivkontrakt med Decca samma år framför näsan på The Beatles.Deccas

chefdirektör lär flera gånger ha återvänt i tankarna till den dagen........

År 1963 fick bandet en fjärdeplats på Engelska listan med låten ”Twist and Shout”,

av vilken även The Beatles gjorde sin egen version, med känt resultat.......

Nästan genast därefter spelade man in en liknande låt ”Do You love me?” som direkt

steg till list-etta.Senare fick man ännu två låtar på top-tio listan bla ”Someone someone” och Candyman (tvåa) men småningom till år1966 hamnade det utseende-mässigt och musikaliskt”välvårdade” bandet i fötterna på de mera långhåriga och ”råare” rockbanden........

Poole slutade detta år,men bandet fortsatte förnyat och började sin hit-era 1967 och framåt ”Silence is golden” osv......

Han fortsatte sina uppträdanden i några sammansättningar till dags dato,den här gången iClass of 64´s led.


Henrik Granö: Sologitarrist/ The Sounds ursprungsmedlem,som redan som femtonåring spelade solodelarna i låtarna ”Emma” och ”Manschurian beat”.

Han jämfördes till och med med Hank B. Marvin.Hans skicklighet förde honom till toppen av listorna. I Japan såldes hundratusentals skivor. Han arrangerade låtar med bla Johnny Liebkind och han tillät sig aldrig att använda några trick vid inspelningarna.

Man kan bara konstatera att det var ”kiva” att Henkka bytte ut sin violin till elgitarr....


Peter Ekman: Basist / Också han en ursprungsmusiker i The Sounds,som medverkade i alla sju olika sammansättningar under åren.Med vid alla skivinspelningar och förutom att han spelade gjorde han gärna basstämmorna själv....

Man hör honom också som bakgrundssångare i bla libkinds skiva ”Be-bop-a-lula.

Bobi Söderblom: Kompgitarrist / var med och grundade The Sounds 1963 och med på hit-skivorna.Han var med bara ett år, tills han återvände till ledet på 2000-talet.


Rock-Jerry: Sångare vars riktiga namn är Kaj Järnström. Han vann Finlands ”Rock-kung”titel 1959.Han gjorde en skivinspelning i början på 60-talet. En EP där låtarna”Long Tall Sally”,”Walzing Matilda”,”Stupid Cupid”och”OnlySixteen”ingick.

Skivan kallas Finlands första Rock-skiva.


Lefa Kiviharju: Basist / Sångare började sin karriär 1962 i ett band som hette Comanches,med den första till Finland importerade Fender basen i sina händer.

Från 1963 spelade han i banden Steeling Sharks,Happy Go Fellows och Steelers.

Han var med och grundade The First(1964-1965).Efter armen var han med i Eero Raittinens band Help.1969 grundade han bandet Lemon som 1972 övergick till Karma.

Han byggde en egen studio i H:fors i slutet av 70-talet. Birdland studions grundare/ ägare verkade också som produktchef på PSO-musik.

Bas /bakgrundssångare åt flera artister. Har aldrig spelat in något i eget namn( Hinner väl ännu.....?) Spelar huvudsakligen i The First som återupplivades 1986.


Seppo”Suntsi”Järvinen: Trummis / Saxofonist och sångare var tillbörjan med i Drumsö blåsorkesters led, där han spelade Eb saxofon,trumpet och kornett.

Han gick med i Steelers med sin saxofon och senare i Happy Go Fellows, där han bytte saxen till trummor när Remu av någon anledning fick tillräckligt.

Han var med och grundade The First och Lemon tillsammans med Lefa.

”Suntsi”har varit många bands och tillställningars stora stöd .Han fortsatte i The First från 1986........


Kai Berglöf: Sologitarrist/ med och grundade The Holders i början på 60-talet ända till dags dato. En gitarrist som beundrar Hank B.Marvin och var med på The Holders ända skivinspelning”I go to my way”


Kimmo Berglöf: Basist/ varit med i The Holders led från början till dags dato

”Ståltråds fans” liksom brodern Kai.”Kippa”spelade också med på skivan” I go to my way”.


Markku Johansson: Trummis/ på The Holders skiva och på danslavarna ända från början.I tiden en väldigt uppskattad beattrummis även av utsocknars ”diggare”


Raine Laine: Sångsolist/ uppträdde hela den tiden som The Hollymakers verkade på 60-talet. Återkom år 2000 tillbaka på scenen med bandet, när man samlade ihop

gamla ursprungsband,för att uppleva gamla minnen......


Björn”Bjösse” Ehrstedt: Gitarrist / sångare / keyboardist var också med när The Hollymakers grundades på tidigt 60-tal. Liksom Raine Laine med och försöka sig på skivinspelning,som missades på grund av trafikstockning (häftigt snöfall och släta sommar ringar).... Därför blev Bjösses komposition”Baby” samt Bjösses och Tor Niskanens komposition ”Come back again” aldrig inspelade på skiva.

The Hollymakers uppträdde senare i TV i programmet Pop-66 med ovan nämnda låtar.(Bjösse,Raine) återvände till scenen år 2000 på Brankkis med Hollymakers.